למיניטיס בסוסים חלק א’

 

לפני שמתחילים את ההסבר מה זה למיניטיס, חשוב להבין ממה הפרסה בנויה.
עמוק בתוך הפרסה יש שתי עצמות . עצם מרכזית שנקראת הקופין (Coffin bone) או P3 ועצם נביקולרית שמשמשת כציר לגיד המכופף העמוק (DDF).
סביב עצם הקופין יש חומר רך, במרקם של סחוס והוא מפריש את החומר הקשה שעוטף את הפרסה – ואת החומר הקשה הזה, הקרני, אנחנו רואים בקצה הרגל של הסוס.
משהו צריך לחבר בין החומר הקשה לחומר הרך, יש מבנה שנקרא למינות (lamina) שהפירוש של השם זה דפים- כי זה נראה כמו דפים שמגיעים מהצד הקשה והצד הרך ונאחזים אחד בשני .
כשיש דלקת בחיבור בין הפרסה לבין החומר הרך סביב העצם, יש בעצם דלקת בלמינות, וזה בעצם המקרה של למיניטיס בסוסים.

מה הסכנה בלמיניטיס?
ישנן מספר סכנות – לדרוך על פרסה דלקתית זה מאוד כואב ולכן הסוס יכול לצלוע ולסבול מאוד, עד אפילו שכיבה וחוסר רצון לקום.
גם- הכוחות שפועלים על הפרסה ובייחוד המשקל של הסוס והמשיכה של הגיד המכופף העמוק יכולים לגרום לעצם שנמצאת בתוך הפרסה, שעכשיו קצת התנתקה מהקיר הקשה של הפרסה- להסתובב ולשקוע בתוך הפרסה.

למה קורה למיניטיס בסוסים?
סוסים מפתחים למיניטיס ממגוון גורמים שונים, רשמנו כאן כמה מהם:
1. על רקע של מחלה קשה- אם סוס\ה חלו במחלה קשה, בעיקר מחלה שגורמת לכך שיהיו להם רעלנים בדם- כגון שלשולים חמורים שגורמים לסוס להיות חולה מאוד, שלייה שלא יצאה בזמן בהמלטה, קוליק קשה ועוד…
2. מזון עודף- אם מאכילים את הסוס כמות מוגזמת של פחמימות מסיסות (כגון תערובת וגרעינים) או אם הסוס השתחרר ואכל דלי של תערובת.
3. חוסר נשיאת משקל על רגל- אם הסוס נפצע\צולע ברמה שהוא לא מניח משקל על רגל אחת, אז ייתכן שיגרם למיניטיס ברגל הבריאה שנושאת את כל המשקל.
4. מחלה מטבולית וקושינג- סוסים שחולים במחלות הללו מועדים ללמיניטיס (ראה מאמר על הזנת סוסים בוגרים).
5. מתן סטרואידים.

אבחון למיניטיס בסוסים – לרוב הפגיעה הינה  ברגליים הקדמיות (אך ייתכן גם באחוריות). לרוב נראית צליעה בשתי הרגליים הקדמיות, והסוס נראה כאילו “הולך על ביצים”- זאת אומרת בצעדים קטנים וזהירים.
סוסים עם למיניטיס מגיבים ללחץ ע”י הוף טסטר בעיקר באזור הקדמי של הפרסה והפרסות יכולות להיות חמות ועם דופק מוגבר.
הכאב ממוקם בפרסה ולכן הרדמות עצבים שחוסמות כאב מהפרסה- יעלימו זמנית את הכאב בסוסים עם למיניטיס, ויעזרו באיבחון המקרה.
צילומי רנטגן – בסופו של דבר אנחנו מצלמים סוסים עם למיניטיס (לפעמים מחכים עם הצילום, לא תמיד עושים אותו בשלב ההתחלתי). בצילומים אנחנו רואים אם העצם שבפרסה הסתובבה או צנחה כלפי מטה. הצילומים גם עוזרים למפרזל להכין מנעלים מתאימים לסוס שסובל מלימיניטיס.
בתמונה- בתמונה הזוויות שניתן למדוד בצילומי רנטגן- תנסו לראות אם החלק הקדמי של העצם בפרסה מקביל לקיר הפרסה או האם הוא מסובב כלפי מטה?

בפרק הבא שיטות מניעה וטיפול בלמיניטיס בסוסים, חשוב לקרוא ולהכיר.