חלק ב – טיפול בלמיניטיס

איך למנוע למיניטיס?

מניעת למיניטיס מורכבת משני חלקים עיקריים- הראשון- מניעה של הגורם ללמיניטיס, זאת אומרת, אם אתם מזהים שהסוס סובל ממשהו שעלול להוביל ללמיניטיס אז לטפל מהר וביעילות במחלה הראשונית.
למשל… אם סוס אכל דלי תערובת- וטרינר צריך לשטוף לו את הקיבה ולטפל בו. אם סוסה המליטה והשלייה לא יצאה בזמן- צריך לדאוג שהשלייה תצא במהרה ולטפל בסוסה. (בשני המקרים יש לקרוא לוטרינר ולפעול לפי הוראותיו).

החלק השני של מניעת למיניטיס נחקר בשנים האחרונות ע”י וטרינר אוסטרלי- הוא גילה שאם מעמידים סוס בקרח, ניתן למנוע היווצרות למיניטיס.
כיצד קרח עובד? לא ידוע בדיוק כיצד עובד, התיאוריה אומרת שהקרח משנה פעילות של אנזים בשם MMP  שמפרק את דופן הפרסה במצבי דלקת.
מצורפת תמונה של סוס המקבל טיפול ללמיניטיס בקרח. אפשר לטפל בסוסים בקרח בכמה דרכים- דרך אחת היא לשים את הרגליים בכלי שיש בו מים עם קרח שמגיע עד לגובה הקרפוס. דרך שנייה היא לקנות מגפי קרח ייעודיות שיש בהן כיסים לקרח. צריך להחליף את הקרח באופן תכוף (תלוי בעונה ובטמפרטורה).

עוד דרכים למנוע למיניטיס- בסוסים עם מחלות דלקתיות, ניתן לתת תרופות שעוזרות להוריד את הדלקת ואת גורמי הדלקת.

טיפול
בשלבים ההתחלתיים כשהמחלה פעילה ועלולה להתדרדר, הטיפול בלמיניטיס דומה למניעה- הרחקת הגורם, טיפול נגד דלקת וקרח.
כמו כן חשוב שהסוס ינוח, יאכל מזון מתאים (מעט פחמימות מסיסות), ושהפרסה תהיה מרופדת.
מומלץ להעמיד את הסוס בתא עם חול עמוק.
לאחר מכן הטיפול בלמיניטיס כולל מנעלים אורתופדיים שניתן להתאים לסוס בעזרת צילומי רנטגן.
במקרים מאוד קשים וכשאין פתרון אחר, שוקלים חיתוך של הגיד המכופף העמוק בכדי להקל על הסוס.

תקופת ההחלמה והטיפול בלמיניטיס יכולה להיות ארוכה ולא פשוטה. וכמו בכל מחלה גם כאן חשוב מאוד לזכור שמניעה תמיד עדיפה על טיפול.